Leixões 4 sept 2010

Etter nesten tre uker i Spania er vi nå kommet til Portugal og har lagt den flotte nordspanske kysten bak oss. Det var med vemod jeg skiftet gjesteflagg fra Spansk til Portugisisk. Spanskekysten har vist seg å være gjestfri, vekslende i forhold til vær, men allikevel god og varm. Og ikke minst, alle de koselige nordmenn og svensker vi har møtt og har hatt delvis følge med nedover kysten. Vi valgte derfor å bruke lang tid i fjordarmene der det er mange gamle, små og koselige fiskerbyer, øyer og holmer og masse muligheter for å ligge for anker.
Portugal er på mange måter forskjellig fra Spania, selv om vi ikke er langt fra grensen. Kystlinjen er lang og uten fjorder eller øyer og det er ofte tåke. Atlanterhavsdønningene når de blir 3m høye, fører til at enkelte av de få havnene langs kysten stenges.
Arkitekturen er forskjellig. I Spania har de fleste husfasadene ut mot havet – havna, innebygde glassverandaer med masse smårutete vinduer, her i Portugal er de fleste husfasadene flislagt i flotte farger og motiver. Portugal virker også mer fattigslig. Mange hus er tomme med gjenmurte vinduer, delvis rast sammen eller bare tomme skall. Innimellom disse er det plutselig en liten matbutikk, ett velholdt hus eller en restaurant. De fleste spanjoler snakker ikke engelsk, heller ikke ansatte i havnene. I Portugal snakker de fleste engelsk. Det har nok mest med skolesystemene å gjøre, men også at spansk TV dubber alt, mens Portugal sender på originalspråket med teksting. Portugiserne er vennlige folk, vi møter smil og velvilje overalt.
Første stopp i Portugal var Varzim. I havna tutet tåkeluren jevnt og trutt hele dagen og store deler av natten, selv om det ikke var tåke. Vi hørte at det er fordi fiskebåtene kommer inn med fangsten, – men da burde det komme båter konstant og det virker ikke trolig – det stemte heller ikke med det vi kunne se. Det var også mye svell i havna, begge deler utrolig irriterende. Men det var lav havneavgift og det er bra.
Vi syklet en tur i byen som har en flott strandpromenade, gamlebyen var dessverre ikke stort å skryte av. Vi satt med en kald øl på et gammelt torg og bare så på folk som hastet hit og dit, noen stoppet og pratet med kjente og andre bare satt stille og nøt været. Interessant bare å observere hvordan folk ser ut og hva de gjør.
I dag motorseilte vi i svak vind og tåke, ikke så tett heldigvis, til Leixões. Det ligger rett utenfor Porto. Planen var først å bli her bare en natt for et godt utgangspunkt til å seile til neste havn som er 11-12 timer herfra. I løpet av kvelden tror jeg at vi antagelig har endret planene. Det er meldt dårlig vær mandag og tirsdag, så enten må vi gå videre i morgen søndag eller vente til onsdag. Hvis vi venter kommer vi noen dager senere til Lisboa pga dårlig vær igjen på fredag. Men gjør det noe?? Vi har lyst til å ta en tur til Porto og gjør antagelig det i morgen eller mandag. Uff, uff, det er mange avgjørelser å ta for to stakkars sjeler som har tatt helt ”hjernefri” i ”shorts og barbentlandet”.
Jeg skulle legge ved noen bilder tatt i tiden fra Camarinas til Varzim, samt bilder Per-Arne har tatt. Han liker godt å ta bilder av meg når jeg spiser. Kanskje fordi jeg er så glad i mat og nyter gode måltider? – men desverre – Internett+hastighet+tilgjengelighet er oppskrytt. Prøver igjen når det ikke tar timer for å laste opp bildene.

One Response to Leixões 4 sept 2010

  1. Heidi sier:

    Hei på dere!
    spennende å følge med på turen deres. God tur videre :-)) Jeg følger med

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: