Sammen med Ole på Kepasa har vi vært på en flott rundtur på øya.
Vår eminente sjåfør Matthew Mc Queen, – For Efficient & Reliable Taxi & Tour Service, levde opp til egenreklamen. Rolig og trygt kjørte han oss rundt på smale veier oppover vestkysten og nedover østkysten av Grenada.
Grenada er kupert, frodig og grønn. Det bor kun ca 100.000 mennesker på øya. I hvert lite tettsted er det små hus, enkle barer, håndverksbedrifter av alle slag, skolebarn i flotte uniformer og et yrende liv. Rundt om og spesielt i den nordlige delen, gror det mengder av muskattrær, papaya, bananer, kakao, avokado, laurbær, mango, kokos og masse mer. Grenada blir med rette kalt Spice island. Som vikinger fra det kalde nord er det fascinerende å kunne plukke muskat og avokado av trær som vokser langs veien.
Første stopp på rundturen var Gouyave Nutmeg Pool, den største mottakstasjonen av muskat på øya. Mottaket eies av et kooperativ av bønder. Arbeider foregår manuelt og sysselsetter mange. Det er fascinerende og noe ydmykende å se så mange flittige hender i arbeid under så enkle forhold.
Etter en god lunch I Sauteurs gikk vi opp til Caribs Leap. Historien forteller at frankrike i 1650 kjøpte landet av en Caribhøvding for noen kniver, glassperler og to flasker Brandy. Senere kom det til konflikt og caribindianerne ble drevet til nordspissen av øya. De ca 40 som overlevde kampene valgte å kaste seg ut for klippen heller enn å overgi seg.
Neste stopp var River Antoine Rum distillery. Don`t say Rum – say Rivers. Det eldste destilleriet i caribien og det eneste som er drevet av vannmølle. Her produseres organisk hvit rom laget av sukkerrør fra egne åkrer. Produksjonen startet i 1783 og prosessen er lite endret siden 1800-tallet. Også her er det manuelt arbeid som dominerer. Etter endt rundtur var det tid for prøvesmaking. Ett ord er nok: Sterkt!
I tillegg til rom, spesielt rompunsj, er vi veldig glad i sjokolade og kakao. Derfor var neste stopp Belmont Estate. Nå var det langt på dag og vi var ganske slitne og svette så vi valgte bare å rusle litt rundt på egnehånd. Belmont Estate er en stor farm hvor det i hovedsak dyrkes kryddervekster og drives kakaoforedling. Estatet kjøper kakaofrukter fra lokale bønder, tørker og foredler bønnene. Grenada Chocolate er en liten bedrift som bruker de lokale kakaobønnene til produksjon av utmerket sjokolade – nam!!
Tilbake i Prickly Bay ble det en liten og velfortjent Carib (øl) på de Big Fish restaurant før vi “jollet” ut til våre flytende hjem, og alle var enige om at det hadde vært en fin tur 🙂
- Vår sjåfør Matthew Mc Queen
- Gouyave. Muskatt til foredling
- Muskat med skall tørkes etter bad. Her er det ,amge radet og flere høyder
- Skiller skalll og nøtter
- – og arbeidet fortsetter
- Her sorteres muskat etter størrelse
- Stensilrommet
- Stensiler til trykking av sekker med muskat for eksport
- Det lukter godt
- Noen sluttprodukt. Vi liker best nutmegcoffe og nutmegjelly
- Caribs Leap. Her er det stupbratt og langt ned
- River Antoine Rum Dest. «Boiling house»
- Sukkerrør på vei opp i pressa
- Her presses sukkerrør
- Vannmølla som driver sukkerpressa
- Mye ved og høy pipe
- Rester av presset sukkerrør
- Arbeid – arbeid
- Her fylles sats i første varmekar
- Satsen øses mellom flere kar med ulik varme etter hvor nær ovnen de er
- Det gjærer
- Destillering
- Brendsel til brenningen
- Skolebarn på destilleri-besøk
- Så var det tid for smaksprøver
- – og god tilgang på rom fører til?
- Belmont Estate Kakaofrukt
- Kar for å polere kakaobønnene
Kjekk rundtur med fine linker…….nå vet jeg mer om sjokoladeproduksjon og kooperativ i Grenada…. hadde ikke kommet over dette hvis det ikke var for din reise…… fant ellers også andre fine lenker på Youtube…. takker sååå langt og ser fram til nye reisebrev —– godt skrevet — akkurat som å være der —– untatt følelsen av varme, sjøluft og andre eksotiske dufter…… lykke tilvidere på turen.. jan p