Chaguaramas 23 august 2011

Delvis unntakstilstand og portforbud på Trinidad.

e

e

Søndag 21 august kunngjorde statsminister Kamla Persad-Bissessar delvis unntakstilstand og portforbud som et tiltak i krigen mot kriminaliteten.

Portforbudet gjelder fra kl 21.00 til 05.00 og omfatter 57 områder – Hot Spots, i og nær de større byene på Trinidad, og to områder på Tobago, Pigeon Point og Crown Point, begge på sørvest-kysten og nær flyplassen.

Hittil i år er det registrert flere hundre drepte i bandekriger som i hovedsak dreier seg om narkotika, penger og hevnoppgjør. Sist helg ble 11 personer myrdet. I denne kaotiske og til dels paniske situasjonen blir også uskyldige drept, enten av politiet eller av kriminelle.

Til orientering bor det bare 1,2 millioner på Trinidad & Tobago.

Unntakstilstanden innebærer blant annet at militæret og sikkerhetsgrupper er gitt samme myndighet som politiet til å foreta arrestasjoner og husransakelser uten  ransakelsesordre.

Det  er stor uenighet blant myndighetspersoner og befolkningen om hvordan denne ”War against Crime” blir gjennomført. Den største usikkerheten er disse ”Hot Spots”. De fleste mener at de kriminelle enkelt flytter seg til ikke-Hot Spots områder (uten  portforbud) og fortsetter virksomheten sin der.

Unntakstilstanden oppfattes også av mange som en maktdemonstrasjon med null effekt på  kriminaliteten, og at det heller skaper store problemer for folk flest og er ødeleggende for landets økonomi. Andre støtter tiltaket og mener at det vil bedre folks levevilkår og landets økonomi på sikt.

Det er mye sinne, frustrasjon og liten tillit til politiets arbeid generelt. Kriminaliteten øker for hvert år og er kommet helt ut av proporsjoner. Befolkningen har i årevis ønsker flere og mer synlige politi, spesielt i de store problemområdene i Port of Spain og de andre større byene.

Det forundret meg at Tobago er berørt av unntakstilstanden. Vårt inntrykk er at Tobago er en fredelig og trygg øy. Begrunnelsen for tiltaket er at myndighetene på Trinidad frykter kriminelle ser på Tobago som er fristed.

Her kan  du lese mer om tilstanden på Trinidad:

http://www.trinidadexpress.com/

http://www.trinidadandtobagonews.com/

e

I tillegg er det registrert mer enn 1000  tilfeller av dengue-feber på Trinidad i år.

Det har vært en markant økning av tilfeller de siste ukene og flere er døde av sykdommen. Også her strides myndigheter og folk. Noen kaller det en epidemi og en krise, andre mener det er en normal situasjon. Befolkningen etterlyser informasjon, bedre helsevesen, og at myndighetene rydder opp i områder med mye søppel og stillestående vann.

Realiteten er at de fleste utbruddene av dengue oppstår i de fattigste og mest neglisjerte  strøkene på Trinidad, der folk er ”fanget” i et levesett og en situasjon som ikke kan endres uten stor innsats fra myndighetene.

Fungerende helseminister Vernella Alleyne-Toppin har satt i gang et opprydningsprogram, spraying av utsatte områder, 24 timers helsesenter og informasjon og opplæring av befolkningen.

Dengue  squad:

e

e

Trinidad har mange problemer og store  problemer.

Ikke bare kriminaliteten og sykdommer, men også økonomisk, tillit til myndigheter og politi, korrupsjon, rasekonflikter, arbeidsløshet, narkotika- og alkoholrelaterte problemer, fattigdom og store klasseforskjeller. Allikevel er de fleste trinidaniere – de som ikke er sinte og bitre hele tiden, hyggelige og  hjelpsomme, blide og livlige.

e

e
Hvordan påvirker det mine dager?

Jeg merker ikke så mye til problemene på Trinidad. Chaguaramas ligger litt øde og er siste bebyggelse før veien ender ved regnskogen og havet, og Crews Inn marina er beskyttet og trygg.

Foreløpig er det ikke registrert tilfeller av dengue feber i dette området og jeg går uansett ikke ut av marinaen etter mørkets frembrudd ca kl 19.00.

Allikevel er det en merkelig opplevelse for en naiv nordmann å stå i kassakø i den lille nærbutikken, sammen med bevæpnet politi med skuddsikre vester som kjøper hver sin iskrem.

e

e

Så hva gjør jeg her?

Jeg er vel det som kalles værfast. Hittil i sesongen har det vært åtte navngitte tropiske stormer og en aktiv kategori 2 orkan, Irene. Alle har gått nord for Trinidad. Det er to nye Low-potential Disturbance med 20 % mulighet for å bli en tropical cyclone i løpet av de neste 48 timene, på vei over Atlanteren.

Her er det bare å følge med:

http://www.stormpulse.com/

http://www.nhc.noaa.gov/

e

e

Personlige nyheter fra Chaguaramas:

 • Jeg savner Per-Arne!!
 • Det er opp mot 41 gr i skyggen ute og ca 36 gr inne. Jeg øver på å  ikke si: I am hot. Kan jeg si: I am warm?
 • Jeg vant dominoturneringen på søndag. Best av åtte personer 🙂
 • De som til enhver tid er på båtene sine her i marinaen, antallet varierer fra fire til seks personer, har en ukentlig grilling i pavliongen ved svømmebassenget.
 • Jobbingen på båten ute og inne fortsetter. Største jobben forrige uke var skubbing av teakdekket. (Se foto for resultat). Denne uken er det tak, vegger vinduer, skap og hyller i salongen. Så er det vel på tide med ny runde av vask og polering ute? Sola er sterk, det er mye forurensning i lufta og det regner et par tre skurer hver dag – det er jo regntid
 • Jeg prøver å svømme litt hver dag. I går ettermiddag var vannet i svømmebassenget 38 gr. Sola varmer opp vannet i løpet av dagen!
  • Spørsmål til dere:
   • Må jeg bli strukturert og svømme på formiddagen mens vannet er litt svalere, så det blir litt trening ut av det?
   • Eller kan jeg ta en dukkert, en kald øl og en god bok under palmene etter hard jobbing – selv om det ikke avkjøler mye, ikke øker kondisjonen eller styrker muskler?

e

Det  er vel det for denne gang. Kos dere med siste del av august og en forhåpentlig  fin september. Ta en tur i soppskogen for meg 🙂

e

Teakdekk før og etter skrubbing. Bra hva 🙂

e

Torsdagsgrill

e

Solnedgang i Crews Inn marina

5 Responses to Chaguaramas 23 august 2011

 1. Geir Lauve sier:

  Fantastisk dekk-jobb! 🙂

  Ille med kriminaliteten… vår 1.styrmann ble ranet i taxien da den stoppet for rødt lys. 😉

  Du kan trygt ta en dukkert med påfølgende øl og bok i skyggen etter jobbing. 🙂

  Når kommer PA tilbake?

  Takk for rapport. 🙂

  Hilsen Geir, som har blå himmel og 21C. 🙂

 2. fanteliv sier:

  Veldig interessant lesing. Det virker som du har det bra, tross alt. Akkurat nå misunner jeg deg ikke varmen. Hvordan holder du egentlig ut. De vi hadde i vinter, er jo bare barnemat!!!! Fortsett å kos deg. Klem fra oss.

 3. Tom Gabrielsen sier:

  Meget interesant lesing. Visste ikke at detvar så mange norske som overvintret sør i karibien. Vi kom hjem etter vår langtur i fjor, og jeg har vel egentlig lengtet ut igjen siden vi kom hjem.

  Escape

 4. jan petter lund sier:

  Tøff jente — datter til en EKTE hvalfanger…. så det må ligge i genene…..

  • Låter som det är lite varmt därnere. Här i Sverige är det omkring 17 grader och vatten temperaturen är definitivt ej badbar. Tur att vi bestämt oss att stanna i Sverige lite längre:) Vi kommer ner den 20 september. Däcket har verkligen blivit perfekt! Du får gärna gå över däcket på Amelit också:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: