Bonaire 20 november 2015

Curacao

1 oktober fløy vi med KLM fra Torp til Curaçao, via Amsterdam. Det var begynt å bli kjølig hjemme så det var godt å komme tilbake til varmen igjen.

Blue lå og ventet på oss, skitten og fæl utenpå, men ren og pen på innsiden. Etter å ha båret 108kg bagasje opp stigen og inn i båten, luftet, startet opp kjøla og andre elektriske installasjoner, koblet på vann, spylt og lettvasket cockpit, var det tid for å reie opp senger og få en god natts søvn.

Å bo i båt på land er ikke det beste vi vet. Til tross for varmen jobbet vi så effektivt og hardt som vi klarte de neste dagene.

Vask og polering, slipe og stoffe bunnen, rense og stoffe propell, rense kjetting, anker og rustfritt stål, handle mat, pakke ut og stue vekk, pluss diverse små og større ting.

Polering

Per-Arne Polerer skuta

 

 

Propell

Ren og pen propell

 

9 oktober kunne vi endelig sjøsette og finne oss en grei plass ytterst i marinaen. Deilig med vann under kjølen og mer luft 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På «liften»

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ut å kjøre båt

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nesten i vannet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Endelig 🙂

 

Vi fortsatte med å klargjøre båten for en ny sesong. Liner, fall, seil, reparasjoner, impregnering m.m. Allikevel ble det tid for sosialisering med kjente båter i marinaen bla. Beyzano (UK), Villvind (NO), Sulamit2 (SE), Silence (DE), og Balance (SE).

Skuring

Skurer Bimini

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beintråkker klesvasken = manuell vaskemaskin

Seil

Seil på

Sprayhood

Renvasket sprayhood tørkes før impregnering

 

Anker

Sinkmalt anker – grønnt!

Varmtvannstanken

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curasao Marina

Vi var helt tomme for gass og hadde levd på brød og ”rett i koppen” suppe med varmt vann fra vannkokeren, i flere dager.

Det er ingen tjeneste for gassfylling i Curaçao marina, så vi leide bil i to dager.

Vi fikk sett litt mer av øya da vi kjørte rundt for å finne bensinstasjonen som fylte de tre gassflaskene våre. Vi kjørte to runder for å hente 2x160l diesel, og vi var i tre store supermarkeder og bunkret diverse drikke, papir og matvarer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bunkring

Det tar mye tid og er mye arbeid både å handle og å stue vekk alt i båten, så vi unte oss en KFC kyllingmiddag den ene dagen og et besøk i Pizza Hut den andre. Ikke mye lokal mat, men godt en gang i blant J

Curaçao har mange fine restaurerte plantasjehus, kalt Landhuis. De er nå museum, restauranter, firmaer eller privathus. Et av dem er Landhuis Chobolobo der de lager Senior Curaçao of Curacao liqueur. Blå Curaçao hører til barndomsminnene, ikke fordi vi barn drakk den, men sjøfolka hadde det med hjem fra det store utland. Derfor måtte vi besøke fabrikken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hei

Vi smakte søte likører i ulike farger, rød, gul, oransje, grønn og blå. Det vi ikke visste er at alt er den samme likøren, bare fargen er forskjellig. De har også en kaffelikør og en sjokoladelikør som er mindre søte og mye bedre, – men – smak eller ikke smak – vi måtte jo kjøpe en flaske original Blå Curaçao 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kjøpt Blå Curasao

 

Når vi legger båten igjen for å fly til Norge må vi tollagre båten i marinaen. Når vi var klare for å seile videre, måtte vi derfor gå den lange veien til Costums for å klarere båten ut av tollager igjen.

Flagg

27.10 kunne vi endelig kaste loss og seile ut av industribukta Scottegat, gjennom kanalen i Willemstad, østover langs kysten og inn i ankringsbukta Spanish Water.

Vi ankret her bare tre dager, men rakk sesongens første bad – en snorkletur på vraket The Tug boat og å spise en deilig middag, Cruisers Dinner, på The Pier sammen med andre cruisere, bla. Beyzano (UK) og Villermann (NL)

30.10 tok vi bussen til byen sammen med Rhian og Rob på Beyzano. Vi bommet litt på busstider og åpningstider, men fikk en fin og lang dag med KFC-lunsj i Willemstad.

Buss

Rob, Rhian og Per–Arne på vei inn i bybussen

 

KFC

KFC lunsj under en rød parasol

 

31.10, så snart det ble lyst kl 06.15, dro vi opp ankeret og motorkjørte ut av bukta og østover langs Curaçao et par timer. Da kunne vi heise seil og legge kursen mot Bonaire.

Det ble en fantastisk første seilas denne sesongen. Sol og fin vind, et rev i storseil, skarpt kryss og en gjennomsnittsfart på 5,4 knop med topp på 6,8, noe som er mye for vår båt. Beyzano fulgte bak oss hele dagen.

 

Bonaire

På Bonaire er det ikke lov å ankre så vi hang oss fast i en bøye i mooringsområdet utenfor Kralendijk.

Neste morgen låret vi jolla og kjørte inn til byen for å sjekke inn hos Costums og Imigration.

Det er mye usikkerhet og mange rykter om hvor lenge en får oppholde seg på Bonaire i løpet av et år. Noe er avhengig av nasjon, Amerikanerne får seks mnd med en gang, EU borgere får noe, kanskje 90 dager, og Norge er helt utenom alt.

Da vi kom i mai fikk vi opphold i kun 30 dager. Vi protesterte og fikk utvidet til 90 dager på stedet da vi sa at vi hadde nok penger i banken – ingen dokumentasjon nødvendig!

Vi trodde vi bare hadde 55 dager igjen av oppholdstiden, men denne gangen fikk vi 90 nye dager uten spørsmål. Forstå det den som kan J

Nå har vi allerede vært her i nesten tre uker. Vi har vært mye i ro, alene og sammen med andre seilere.

Vi har vært på middag hos både Horizon (UK) og Silence (DE).

Vi har vært på Burger Night i marinaen sammen med Beyzano (UK), Horizon (UK), Southern Cross (NL), Badget Sett (UK) og Amarula (AU)

I tillegg har vi hatt kontakt med Villvind (NO) og Resolute (UK)

 

Sosialt

🙂 🙂

 

Bursdagen den 11.11 ble tradisjonelt feiret i båten med et bad etterfulgt av fenalår, aquavit og en kald øl. Hvem trenger vel bløtkake da 😉

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gratulerer med dagen

 

Det er ingen busser på Bonaire, kun en handletaxi to ettermiddager til et supermarked. Matbutikkene er et godt stykke utenfor byen og det betyr lange gåturer hver gang vi må handle mat og drikke. Det har vi vel kanskje bare godt av??

Det smarte, men som ser rart ut er vår lille tralle der vi har festet en plastkasse. Oppi den setter vi en seilsekk som vi fyller med matvarene. Da trenger vi ikke å bære så mye i ryggsekker.

Den lille watermakeren vår klarer ikke å holde oss med nok ferskvann, så vi henter vann i marinaen, kjører inn med jolla fylt opp med plastkanner.

Bonaire er et dykkerparadis, vi dykker ikke, men det er fantastisk å snorkle her også. Krystallklart vann og mengder av revfisk i alle farger og fasonger, det er som å bade i et stort akvarium. Hvert bad og hver snorkletur er unik, en vet aldri hva en får se.

Et av de fineste øyeblikkene var å svømme sammen med en stor Spottet Eagel Ray.

Et av de verste øyeblikkene var å få en flyvefisk inn gjennom vinduet i skroget, opp i senga og opp på magen til Per-Arne mens han sov. Dessverre ikke noe bilde av det 🙂

Dagene går fort, det meste blir rutine og hverdager.

Nå gleder vi oss til å sette seil nordover til nye og gamle steder. Den østlige passatvinden er sterk og dreier ofte litt NNØ og en sjelden gang ØSØ. Hvilken øy vi havner på er avhengig av vindretning, hvor høyt opp mot vinden vi klarer – eller orker å seile i flere døgn, og av hvor langt vest havstrømmene fører oss.

Her er resten av bildene fra oktober og begynnelsen av november:

Sulamit 2

Svenske og Normann i Willemstad Curasao

Hus

Willemstad Curasao

 

Freeport

Willemstad Curasao

 

Curasao by

Willemstad Curasao

 

Trafikk

Travelt i Willemstad Curasao

 

Gul Curacao

Gul Curasao i miniatyrflasker

 

Plakat

 

Støpeform

Støpeform til likørflasken

 

 

Fontene

Verden styggeste fontene?? Med farget VOSS vann 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jolleparkering bak Horizon (UK) under middagsbesøk

 

 

 

2 Responses to Bonaire 20 november 2015

  1. Vivian P Wiik sier:

    Takk for masse koselig og morsom lesing Kari-Anne 🙂 Du er flink som holder oss oppdatert. Skulle gjerne sett et bilde av Per Arne og flyvefisken 🙂 Ble det middag av den fisken???? Kjekk måte å fiske på da!! Kos dere videre ❤ I dag er det -4 her og masse sol 🙂

  2. jappilund sier:

    Fine og fortellende billedbrev…….alltid kjekt å motta. Hils til gemalen (selv om jeg ikke kjenner han) Hvis dere er en tur forbi Stavanger, så er det masse vann å seile i her også………

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: