Martinique til St Barts januar 2017

En av de siste dagene på Martinique gikk vi tur langs kysten fra Ste Anne og helt til enden av Grande Anse des Salines – og tilbake igjen. Turen tok ca 4 timer og var en opplevelse og utfordring med søle, stikkebusker, nydelige sandstrender og fantastisk utsikt mot St Lucia, fyret på Ilet Cabrit og ut over Atlanterhavet.

På tur i søla

På tur i søla

 

På tur i søla

Salinas stranda

 

Per-Arne og palmen slapper av

Per-Arne og palmen slapper av

 

Det er mange båter i Ste Anne

Det er mange båter i Ste Anne

På Martinique er det store og bra supermarkeder. Leader Price i Le Marine er som norske Rema 1000 med greit utvalg av varer og bra priser, bla. er vin og sjokolade billigst i hele Caribbean 🙂  Butikken har en egen brygge der vi kan kjøre handlevogna direkte til jolla. Herlig å slippe all bæring og bussturer med store handleposer 🙂

Vi handlet stort fordi vi skal nordover til jomfruøyene og der er prisnivået tilpasset charterturister og derfor ganske høyt.

martinique-le-marine-handling

4 januar tok vi siste farvel med våre venner Andrea og Kai på  Silence og seilte fra Ste Anne, forbi Rocher du Diamant og nordover til St Pierre. Denne gangen overnattet vi uten å gå i land, før vi seilte videre neste morgen kl 06.00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Diamanten

 

Solnedgang i St Pierre

Solnedgang i St Pierre

 

Ny overnatting i Prince Rupert Bay på Dominica før vi gikk inn til Terre-de-Haut på Les Saintes, en del av Guadaloupe. Da hadde vi seilt 106 nm og det var greit med noen dagers landligge 🙂

Saintes er flotte øyer, veldig fransk med mange turister, men allikevel sjarmerende. Vi gikk ikke opp til borgen – Fort Napoleon, denne gangen. Isteden gikk vi sørover til en mindre og ikke vel bevart festning. Der bodde det bare mange geiter. På veien ble vi overrasket av et kraftig regnvær, så vi sprang under nærmeste tak som viste seg å være på søpplefyllinga!

Det regner!

Det regner!

 

I ankringsbukta ble vi liggende ved siden av båten Njord fra Sandefjord. Det viste seg at vi har felles kjente. Koselig 🙂

saints

Saintes

 

På vei videre nordover overnattet vi på Deshaies på Guadeloupe, enda en fransk øy i Caribbean. Her sjekket vi ut av EU og Frankrike for denne gang.

Antigua ankret vi som vanlig opp i English Harbour, Vi liker oss godt i Nelsons Dockyard og området.  Her traff vi den engelske båten Flyin’ Low som vi kjenner fra Trinidad i 2013.

Innsjekk Antiqua

Innsjekk Antiqua

Det blir til at vi sitter mye stille i båten og koser oss med kald øl, god mat og sjokolade. Derfor prøver vi å bevege oss litt, både å svømme og å gå på ”toppturer” på øyene. Turen gikk opp til Shirley Heights igjen. En flott tur oppover, men de første par hundre meterne av nedturen er veldig utfordrende for meg (Kari-Anne) som har høydeskrekk og ikke liker stupbratte skrenter!  Allikevel – det går jo som regel bra og naturen og utsikten er spektakulær 🙂

På toppen

Shirley Heights På toppen

 

Vi spiste på restaurant også! Vi som er på budsjett-tur gjør sjeldent det, men mellom English Harbour og Falmouth Harbour, ligger Grace Before Meals. Der lager de veldig god Chicken-Curry og Chicken-Roti. Lokal mat – billig, rikelig og bra 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grace before meals

 

Etter noen dager ble det motorseilas langs kysten til Jolly Harbour. Der sjekket vi ut hos toll og immigrasjon, fylte vann og kjøpe ferskt brød og grønnsaker, før vi la oss til i Deep Bay for natten.

Ut og inn av de tre dørene i Jolly Harbour

Ut og inn av de tre dørene i Jolly Harbour

 

Neste morgen hadde vi en flott seilas nordover til Barbuda. Det er en fantastisk øy som vi besøkte i 2012. Der kan ingen eie land, men når en blir 18 år får man tildelt en plass og kan bygge sitt eget hus. Det er vill hjort som en kan jakte på og kjøttet blir delt mellom flere familier.  Barbuda er den eneste øya i Caribbean der slavene hadde så gode levevilkår at de ikke ville dra derfra!

Barbuda stranden

Barbuda stranden

 

Soloppgang Barbuda

Soloppgang Barbuda

 

Vi prøver alltid fiskelykken når vi seiler. Vi får som regel ikke noe fisk, noen ganger bare napp, andre ganger stikker en sværing av med agnet, eller vi får en Barracuda som vi ikke vil ha. Denne gangen fikk vi først en liten tunfisk som noen allerede hadde spist av, og etterpå fikk vi selvfølgelig en Barracuda – igjen!

fiske-u-lykke

Det ble dessverre motorseiling de 63 nm til St Barts. Der har vi ikke vært tidligere, kun overnatting. Denne gangen ville vi bli noen dager og se oss om.

St Barts var svensk i nesten hundre år. I 1784 ga Frankrike St Barth til Sverige i bytte for ”free port” rettigheter i Göteborg. 1852 ble øya solgt tilbake til Frankrike.

St Barts er stolt av historien sin og over hele øya vaier det svenske flagget ved siden av det franske, og gatene har både svenske og franske navn.

Alle bøyene i bukta er private så en må lete litt etter en bra ankringsplass mellom alle båtene. Vi fant en grei plass og tok jolla inn til byen Gustavia. I tillegg til ”svenskebevisene”, var det nok av bevis på at det er en taxfree-øy vi var kommet til. Svære luksusyachter, designbutikker og fine folk både her og der. Ganske fornøyelig for vanlige folk 🙂

Bare å velge

Vi gikk rundt omkring og kikket.

Vi fant en gammel og berømt bar med en Dalahest, et kart over Skandinavia og et skilt fra Systembolaget.

le-select-st-barth

Vi var oppe på fort Gustav – som ikke var noe fort egentlig, bare en mur og noe gress der det var mange landskilpadder.

Vi gikk til Shell Beach – som virkelig er en skjellstrand, full av små, rosa, gule og hvite skjell.

Shell Beach

Shell Beach

Senere motorseilte vi til den lille øya Il Fourchue som hører til St Barts. Her var det fredelig og fint. Vi gikk en topptur her også. Det vil si: etter å ha gått opp en skråning, gikk vi til hver vår topp. Per-Arne gikk den bratte til høyre og jeg, Kari-Anne gikk den litt mindre bratte til venstre. Begge fikk en fin utsikt og en fin tur  🙂

Vi måtte tilbake til Gustavia for å sjekke ut og på veien stoppet vi et par netter i bukta Anse de Colombier. Her var det litt flere båter og folk, en flott strand og fine turområder. Vi prøvde oss på en sti som går langs Atlanterhavskysten, men måtte snu. Der var det bratte stup som ble for skumle. Isteden gikk vi langs stranden opp mot det gamle huset til Rockefeller. Vi kom ikke inn på området, men gikk på bryggene og i trappene der fintfolket har gått før oss 🙂

Om ettermiddagen 27 januar heiste vi anker og seilte gjennom natta nordvestover til BVI, de Britiske Jomfruøyene.

Flere bilder 🙂

Her er det langt ned!

 

På vei ned fra Shirley Hights

 

Matbutikken i English Harbour. Her er det lavt under taket

 

Baker’n i English Harbour

 

Et par kalde på St Barts

 

Gamle gater i st Barts

 

Shell Beach St Barts

 

St Barts

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: